Therapieën bij Praktijk Meerlink

Soorten therapieën

Oplossingsgerichte therapie

Dit is een gesprek of reeks gesprekken tussen jou en een vertrouwenspersoon, de therapeut. 
Zoals de naam doet vermoeden, is oplossingsgerichte therapie sterk gericht op oplossingen. De therapie speelt in op het concept om de oplossing van een complex probleem niet noodzakelijk even gecompliceerd te maken, meer nog, soms is de oplossing vanzelfsprekend dat je ze gewoon niet meer ziet of durft te zien.
Vaak heb je alles al in huis om de oplossing te zien:  de nodige krachten en vaardigheden zijn diep in jezelf wel ergens aanwezig, maar heb je net die extra stimulans nodig om dit te (h)erkennen.

 

En dan sta ik er als therapeut er om je net dat extra duwtje in de rug te geven om die krachten terug aan te wakkeren. Anders dan andere gesprekstherapieën die de neiging hebben om je verleden/problemen te analyseren, kijk ik (ook) achterom om je te helpen deze eigen krachten terug te vinden en om je momenten in je leven te laten herinneren waarin de dingen meer waren zoals je het wilt.
Dit geeft je een meer gebalanceerd beeld van jezelf en toont je de vaardigheden die je in je leven kan toepassen om hier en nu in te zetten om je doel te bereiken.Dit betekent dat je elke sessie wordt aangemoedigd om te bespreken wat werkt in je leven,  en niet alleen maar wat niet werkt. Jij, als persoon, bent zò veel meer dan enkel en alleen maar je problemen, toch ?
Het systemische in de therapie benadrukt de continue verbondenheid die we als mens hebben met onze omgeving.  We leven niet alleen op de wereld.  We zijn niet alleen maar individuen.  Je leeft tussen en samen met mensen in diverse contexten zoals gezin van herkomst en huidig gezin, vriendenkring, werkomgeving, cultuur, …. In die verbonden structuren neem je zelf steeds een bepaalde rol aan.   Je legt jezelf verwachtingen op, maar er worden ook verwachtingen opgelegd door de mensen rondom je. En net die context nemen we ook onder de loep om te bekijken hoe je je hulpbronnen daarin kan ontdekken en aanboren.

EMDR,
Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een erkende en wetenschappelijk onderzochte benadering die werd ontwikkeld door Dr Francine Shapiro. Waar EMDR vroeger vooral bekend werd voor de behandeling van trauma, wordt er tegenwoordig ook meer en meer onderzoek uitgevoerd naar andere menselijke problemen zoals angst, dwang, verslaving, burn-out, depressie en psychose.

De Kracht van EMDR gaat verder dan het oog reikt...

EMDR staat bij de meeste mensen bekend als de “oogbewegingtherapie”. Die oogbewegingen zijn echter een maar een klein onderdeeltje van een veel groter stappenplan. Als je via de link naar de website van de Belgische EMDR-organisatie doorklikt, kan je dit stappenplan alvast eens doornemen zodat je kan zien hoe een sessie effectief verloopt.

De EMDR-behandeling onderscheidt zich van andere soorten therapieën door de snelheid waarmee de klachten kunnen aangepakt worden. De effecten van een EMDR behandeling zijn daarenboven ook blijvend.

EMDR is een erg krachtige therapeutische methode die veel verder gaat dan het bieden van inzicht. Zowel gevoelens als lichaamssensaties worden actief betrokken in de therapie waardoor een diepere heling mogelijk wordt. Cliënten weten op die manier niet enkel dat ze goed genoeg zijn, maar VOELEN het ook.

Sinds 2013 wordt deze therapie ook volledig erkend door de WHO – Wereld Gezondheids Organizatie als een volwaardige evidence-based behandeling voor trauma.

De keuze om een EMDR traject op te starten kan als startvraag vanuit de cliënt komen, maar het kan tijdens de gewone therapiesessies ook aangereikt worden door de therapeut als een volgende stap naar heling.

Meer over EMDR lees je ook op de website van EMDR België

 

Loopbaancoaching

In een loopbaanbegeleidingstraject zoeken we samen uit welk jouw sterktes, zwaktes, interesses en professionele ambities zijn om daarna aan de slag te gaan met het bepalen van je loopbaandoelen. Hieronder enkel situaties waarin loopbaanbegeleiding zeer nuttig kan zijn:

Loopbaanbegeleidingstraject

Een loopbaanbegeleidingstraject bestaat uit 3 tot 6 sessies.

Loopbaanbegeleiding is een project dat gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid om het welzijn van de werkende bevolking te bevorderen. Daarom betaal je zelf slechts 40€ voor de eerste 4 uur begeleiding, en 40€ voor nog 3 uur extra.

Neem contact op voor een volledig vrijblijvende intake.

Voor Loopbaancoaching werk ik samen met mijn echtgenote Carolien Putzeys die bij ‘Spread Your Wings’ eveneens cliënten met loopbaanvragen begeleidt.  Je vindt haar via de Facebook pagina – Spread Your Wings – Job Coaching

Scroll naar boven